SPORTer för spänningssökare

01.

Snowboard

Snowboarding är en vintersport där man åker på en bräda utför snötäckta backar. Själva känslan är mer som att åka på en surfingbräda eller skateboard snarare än slalom. Tack vare att snowboarden är lättare att manövrera passar den också utmärkt till att åka i lössnö och att åka i speciella backar där man kan göra olika snowboard trick. Det finns många olika typer av snowboard brädor, för alla olika typer av åkare och många parker och backar där man kan åka. 

Snowboarding är ett utmärkt sätt att njuta av naturen och utforska bergslandskapet. Om du gillar skidåkning och letar efter mer vinterkul är snowboarding ett utmärkt sätt att ta din spänning till nästa nivå. Snowboarding erbjuder höga hastigheter och utmanande terräng som kan ge en otroligt spännande upplevelse. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren åkare finns det alltid något nytt att lära dig och utforska i backen.  

Några saker man bör veta om man ska åka snowboard är för det första att man måste vara ordentligt klädd. Man behöver varma, vattentäta kläder, handskar (gärna med inbyggda handled skydd), hjälm, boots (pjäxor), bindningar och förstås snowboard bräda. För det andra måste du lära dig att falla på rätt sätt. När du faller ska du försöka rulla i stället för att landa på fötterna eller magen. Detta kommer att bidra till att förebygga skador. För det tredje måste du ha tålamod när du lär dig att åka snowboard.

Person som åker snowboard

02.

SUP - Paddleboard

Paddleboarding har blivit mycket populär för att den passar både nybörjare och erfarna. Aktiviteten går ut på att man står upp på en SUP bräda och paddlar sig fram med en paddel. Man väljer själv om man vill ta turen på lugnt vatten eller om man vill ha mer utmaning på grövre vatten och gör turen till ett tuffare träningspass. Om du letar du efter ett nytt och spännande sätt att tillbringa din fritid i naturen, få frisk luft och motion är paddleboarding perfekt. 

Om du funderar på att prova paddleboarding finns det några saker du behöver veta innan du börjar. För det första måste du hitta rätt bräda för dina behov. Det finns många olika typer och storlekar av paddleboards på marknaden, så det är viktigt att du gör din research innan du gör ett köp. 

Person som utövar paddleboarding

03.

Wakeboard

Wakeboard är ett vattensport som utförs på en bräda och dras bakom en båt i höga hastigheter och man måste använda sin balans för att hålla sig upprätt och utföra tricks. Det finns två huvudtyper, slalom och freestyle. Slalom wakeboarding liknar vattenskidåkning, där åkaren vävar runt bojar. Freestyle wakeboarding innebär att åkaren utför tricks och hopp. En perfekt sport för dig som vill njuta av vattnet, få motion och ute efter lite spänning. 

Om man vill åka wakeboard men inte har båt kan man göra det på en kabelpark eller så kallad kabelbana. Du kan hitta kabelparker över hela världen och de erbjuder ett utmärkt sätt att njuta av denna vattensport. När du går till en kabelpark kan du åka bakom en lina som är fäst vid en kabel. Denna kabeln drivs av en elmotor och liknar det sätt på vilket en skidlift drar en skidåkare. Kabelparker är också ett bra sätt att träffa andra människor som gillar wakeboarding och möjligheten att dela tips och tricks med varandra. 

04.

Klättring

Klättring är en sport som kan utövas både inomhus och utomhus. Man kan klättra på stenar, väggar eller berg och använda olika utrustning för varje miljö. Klättring har funnits i århundraden och olika kulturer har utvecklat sina egna unika stilar. I dag är klättring en sport som utövas av människor i alla åldrar och med alla förmågor – det är ett utmärkt sätt att komma i form och ha roligt. 

Sport klättring är den mest populära formen av klättring och kan utövas både inomhus och utomhus. Sportklättrare använder vanligtvis förplacerade bultar för att skydda sig, och rutterna är ofta graderade efter svårighetsgrad. 

Bouldering är en form av klättring som vanligtvis utförs på små stenar eller konstgjorda väggar, utan användning av rep eller annan säkerhetsutrustning. Boulderare klättrar vanligtvis kortare rutter med mer utmanande rörelser, och tyngdpunkten ligger på problemlösning snarare än att nå toppen. 

Traditionell klättring är en mer äventyrlig form av klättring, där klättraren placerar sitt eget skydd under uppstigningen. Denna typ av klättring kräver mer färdigheter och erfarenhet, och den utförs ofta på större klätterbanor. 

Alpin klättring är en form av bergsklättring som innebär att man klättrar i brant och utmanande terräng. Den utförs vanligtvis på avlägsna platser och klättrarna tillbringar ofta flera dagar på berget.

Oavsett om du är ute efter ett adrenalinpåverkande äventyr eller ett avkopplande sätt att njuta av friluftslivet är klättring en utmärkt aktivitet för alla nivåer. 

Person som gör bergsklättring