Rusta dig för backen

Utrustning för snowboardåkning

Snowboarding är en fantastisk vintersport, det finns inget som är bättre än att åka genom friskt pudersnö. Sporten kan utövas av människor i alla åldrar, både som nybörjare och ”proffs”. Men för att kunna delta i denna roliga aktivitet behövs rätt utrustning. 

Det är viktigt att du har rätt utrustning innan du ger dig ut i backen. För att kunna åka snowboard behöver du en bräda, bindningar och boots (pjäxor). När man åker snowboard finns det en tendens (speciellt som nybörjare) att man trillar mycket i snön och därför är det viktigt att ha varma, vattentäta kläder. Det är bra om kläderna har ett vidare snitt än den traditionella skidåkaren för mer flexibilitet.

Det är också viktigt att använda skyddsutrustning i backen för att undvika skadoräven om man själv känner att man åker bra finns det andra som kan åka in i dig. De flesta använder hjälm och handskar med inbyggt handledsskydd. Ryggpansar är inte lika vanligt men skyddar bra om man blir påkörd av någon annan. 

Skidglasögon är också väldigt viktigt. De skyddar ögonen mot vind, snö och förstärker kontrasten av underlaget i backen, speciellt bra om de är tonade i rosa eller gulorange. Om du bär glasögon eller linser är det viktigt att rådgöra med din optiker vilka glasögon som är bäst vid skidåkning. 

Utrustning för sowboardåkning checklista:

Bräda, boots & bindningar

Det kan kännas svårt att välja snowboardutrustning för att det finns så många olika modeller att välja mellan. Snowboards kan delas in i två huvudgrupper: brädor som bara åks framlänges och sådana som lämpar sig för åkning i båda riktningarna. 

Saker att tänka på när man väljer bräda: 

1. För vilken åkstil och terräng.


2. Vilken nivå du är på.  


3. Form på brädan. 


4. Profil på brädan. 


5. Flex på brädan, (Tung åkare och för off pist åkning styvare bräda, pipe åkning kortare och mjukare).


6. Längd på brädan (10-25 cm kortare än åkarens längd).


7. Bredd på brädan (helst så smal som möjligt utan att bootsen går över kanterna för mycket).

När du väljer bindningar ska de komplettera brädans flex och bra om de är justerbara. Bindningarna vinklas i åkriktningen. Den främre bindningen mer än den bakre vanligtvis.

Det behövs speciella snowboard boots (pjäxor) för snowboardåkning. Välj boots som är varma och bekväma. 

Kontrollera din utrustning

Undersök om din utrustning är i gott skick, utan sprickor eller rost och om den smällar. Se också till att dina bindningar är inställda för din vikt, framför och bakom pjäxan och att de är spända ordentligt så de inte råkar lossnar under åkningen. Om du är osäker på om din utrustning klarar av uppgiften kan du ta med den till en butik och låta dem kontrollera den åt dig.

Uppvärmning inför åkning

Som vilken annan sport som helst är det alltid bra att börja med uppvärmning av musklerna innan man ger sig ut i backen. För att väcka upp kroppen inför en skiddag är det bra att gå lite i trappor och cirkla med armar och ben samt knäböj innan. Om man är nybörjare är det bra att börja i en lättare, blå backe för att komma igång. Backar har olika svårighetsgrader och indelade i färger, grön, blå, röd, svart, där grön är lättast och svart är mer avancerad.