HITTA DITT ÄVENTYR

Viktigt med friluftsliv

Friluftslivet är en utmärkt plats för att få motion och frisk luft. I Sverige är ungefär var tredje person aktiv utomhus och tillbringar tid i naturen varje vecka. Det finns många fördelar med att vara utomhus, bland annat bättre psykisk hälsa, ökad fysisk aktivitet och bättre social samhörighet.

Det finns många möjligheter till friluftsliv ute i naturen som tex vandring, cykling, fiske och äventyrssporter som snowboard, wakeboard, paddle board och klättring. De flesta former av friluftsliv betyder fysisk aktivitet, som i sig har många positiva hälsoeffekter på både kropp och själ. Kontakten med naturen främjar också både den fysiska och psykiska hälsan. Vissa forskare menar till och med att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen. Men att utöva friluftsliv kan också innebära mer stillsamma enskilda möten med naturen som ger möjlighet till avkoppling, kraftpåfyllning och återhämtning. Bara genom att komma ut i skogen för en kort promenad kan förbättra hälsan märkbart. Det finns många möjligheter till friluftsliv så ge dig ut och börja utforska och börja äventyra!

Att vistas ute i naturen kan medföra en rad positiva effekter för hälsan som till exempel: 

Naturen är nära

Tack vare allemansrätten kan vi njuta av naturen och all dess skönhet utan att behöva oroa oss för att få tillstånd från markägare. Det innebär att det finns gott om möjligheter till friluftsliv, oavsett var i Sverige du bor. Oavsett om du älskar att vandra, cykla, åka skidor eller bara ta en promenad i parken kommer du att kunna hitta något att göra utomhus här. Se bara till att respektera naturen och följa riktlinjerna för att använda allemansrätten på ett ansvarsfullt sätt.

I Sverige har alla rätt att röra sig i skog och fjäll. Det är en rättighet som är skyddad av lagen och den gäller för alla oavsett ålder och nationalitet. Det finns dock några viktiga saker som du måste komma ihåg när du njuter av friluftsliv i våra skogar. Du får aldrig skada träd eller störa djur, och du måste vara särskilt försiktig i områden med nyplanterad eller ung skog. Dessutom gäller särskilda regler i skyddade områden som naturreservat och nationalparker.